Pupusas met salsa en salade
Spoiler: helaas, helaas, helaas.. ze waren niet gelukt onze pupusas!
‘The wheel of country’ bracht ons El Salvador. Het land gelegen in midden Amerika dat als eerste de bitcoin als officiële munteenheid aannam, waar ruim een derde van de bevolking onder de armoede grens leeft, waar de misdaadcijfers één van de hoogste in de wereld zijn en waar corruptie een ding is. Schrale troost; in de buurlanden is corruptie een groter ding.
Laten we het leuk houden!
Het nationale gerecht van El Salvador is de pupusa. Een pannenkoekje op basis van maïsmeel gevuld met wat jij maar wil. Gebruikelijk zijn kidneybonen, kaas of vlees of een combinatie daarvan. In dit recept gebruiken een combinatie, maar vega kan dus ook heel goed.
Bereidingstijd: 2-3 uur (dit komt door de hitte, de pauzes en de mislukte pogingen)
Aantal personen: 4
WAT heb je nodig?
Voor de pupusas:
Pak maïsmeel
Water
Zout
Blik kidneybonen
1 teen knoflook
1 ui
250 gram spekjes
175 gram geraspte kaas
Olijfolie
Voor de dip (salsa roja):
1 ui
2 tenen knoflook
4 rode pepers
400 gram tomaten
Zout
Voor de salade (curtido):
1 spitskool
1 ui
2 wortelen
1 jalapeño
Oregano
Witte wijn azijn (scheutje)
Zout
Water
HOE maak je het klaar?
We beginnen met de curtido (salade) zodat deze nog even kan marineren. Snijd de spitskool in dunne reepjes en giet er kokend water overheen. Laat even uitlekken.
Rasp de wortel, snijd de uit en jalapeño fijn. Meng vervolgens alles in een grote kom met een snufje oregano en zout en een scheutje witte wijn azijn en water. Zet even apart.
Voor de salsa roja snijd je alle ingrediënten in stukjes en mix je deze in de blender. De salsa is nu nog wat dun. Verwarm de salsa in een pannetje op middelhoog vuur en laat hem inkoken. Zodra deze de juiste dikte heeft, laat je hem afkoelen. Klaar!
Dan nu het echte werk: de pupusas! Laat de kidneybonen uitlekken in een vergiet. Snijd de ui en knoflook fijn. Bak ondertussen de spekjes en voeg hier later de ui en knoflook aan toe. Laat het geheel afkoelen. Tot slot: pureer alles en schep daarna de kaas erdoorheen. De vulling is nu gereed.
Om het deeg van pannenkoekjes te maken voegen we water toe aan het maïsmeel. Tip: doe niet zoals wij het deden, dan komt het goed. Pak een grote kom en doe hier het maïsmeel in met een snufje zout. Voeg stapje voor stapje kleine beetjes water toe aan het maïsmeel en kneed het. (Niet zoals wij in één een halve liter toevoegen, dat wordt het pap). Wanneer je mooi dik deeg hebt, kun je hiervan kleine bolletjes draaien. Deze bolletjes maak je plat zodat je een klein pannenkoekje hebt. Schep hierin de vulling en leg op de bovenzijde eenzelfde pannenkoekje en druk de zijkanten aan. De eerste pupusa is er! Herhaal dit totdat het deeg of de vulling op is.
Verwarm een pan met olie en bak hierin de pupusas zo’n 3 á 4 minuten aan elke zijde goudbruin.
Serveer de pupusas op een groot bord met daarnaast een klein kommetje voor de salsa. Vergeet niet de curtido en buen apetito!
Wijntip van Robert van Wine2B:
Quinta do Paral Classic White is een verfrissende witte wijn die een blend is van de druivenrassen Vermentino, Viognier en Antão Vaz. Deze wijn combineert de unieke eigenschappen van deze variëteiten om een harmonieus en smaakvol profiel te creëren.
Een uitnodigend en expressief aroma, met levendige citrustonen, die worden aangevuld door subtiele florale en tropische nuances.
Bij het proeven onthult de Quinta do Paral een frisse en levendige smaakervaring. De Vermentino voegt een verkwikkende zuurgraad toe, terwijl de Viognier en Antão Vaz de wijn een rijke textuur en complexiteit geven. Smaken van rijpe perzik, abrikoos en verse ananas, met een vleugje kruidigheid dat de wijn verder verrijkt.
Reactie plaatsen
Reacties