Mongoolse Beef

Super creatief met Mongoolse beef

 

Naar aanleiding van de vraag op onze instagrampagina ‘wat willen jullie dat wij de volgende keer maken?’ kwam een inzending van een trouwe volger, namelijk iets uit de Mongoolse keuken. Leuk! Doen we! Enthousiast begonnen wij aan onze verdieping in de Mongoolse keuken, erin thuis zijn we er namelijk niet. Het enthousiasme nam af na het lezen van de Wikipedia-pagina en werd nog minder na de foodblogs en reisvlogs. Zo maar wat woorden die de Mongoolse keuken omschrijven: eenvoudig, weinig kruiden, amper landbouw. Brand in de Keuken zou Brand in de Keuken niet zijn als we daar niet het allerbeste van proberen te maken! En omdat we ons toch al zo verdiept hadden in de keuken, maken we er ook traditionele melkthee bij. 

 

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 50 min

 

WAT heb je nodig?

- 350 gr kalfsvlees (of biefstuk)
- Maizena
- 3 cm gember
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper
- Halve romanesco (een andere groente mag ook)
- Taugé
- 3 el sojasaus
- 50 gr bruine suiker
- 400 gr noedels
- Zonnebloemolie

HOE maak je het klaar?

Snijd de biefstuk in dunne reepjes/plakjes en leg deze in een kom. Daaraan voeg je 5 el maïzena toe en deze meng je net zolang totdat het vlees overal bedekt is. Snijd vervolgens de knoflook, gember rode peper en romanesco en zet even apart. Meng daarnaast in een kom 2 el maïzena met zo’n 100 ml water.


Verhit een pan (één waar een deksel op kan) met een laagje zonnebloemolie, ongeveer 2 cm op middelhoog vuur. Laat de olie goed heet worden (heel belangrijk) en bak hierin het vlees voor 5 min totdat er een krokant laagje op zit. Leg het vlees apart.

Zet alvast een pan met water op voor de noedels en maak deze klaar zoals op de verpakking staat aangegeven.

Verwarm wat zonnebloemolie in een pan en bak de knoflook, gember en rode peper zo’n 2 minuten. Daarna nog de romanesco zo’n 4 á 5 min. meebakken. Voeg de sojasaus en de bruine suiker toe. Vervolgens kan het maïzena mengsel toegevoegd worden samen met het vlees en bak dit nog zo’n 4 á 5 min mee. Roer tot slot de taugé er doorheen. Serveer de noedels en het vlees apart.

 

Mongoolse melkthee:
- 400 ml water
- 400 ml melk
- 1 el groene thee
- 1 tl zout
Breng het water met de thee en het zout aan de kook. Voeg de melk toe en breng dit opnieuw aan de kook. Serveer in kleine glaasjes.

 

Saikhan khoollooroi!

 

Benieuwd hoe dit eraan toe ging in de keuken en wat wij ervan vonden? Beluister aflevering 5 van de podcast!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.