De ballen van Dries

Liever één bal van Dries in de mond
Dan tien in de lucht

 

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 min

Bij de ballen Dries serveren wij een lentestamppot met in de basis spitskool.

 

WAT heb je nodig?
- 500 gram half-om-halfgehakt
- 1 rode ui
- Peterselie (handje)
- 1 (meergranen) ei
- Gehaktkruiden
- 1 el ketjap manis
- 50 gr margarine
- 50 gr roomboter
- 1 kg aardappels
- 2 spitskooltjes
- Bos ui (3 stengels)
- 3 tenen knoflook
- 250 gr geitenkaas
- 160 gr pancetta
- 150 ml melk

 

HOE maak je het klaar?

We beginnen met het mooiste: de ballen Dries. Hij had in onze podcast zijn lievelingsgerecht verteld en wij dachten dat zijn ballen strikt geheim waren, maar het internet leerde ons meer daarover, daarom bij deze! Snijd een rode ui, daarna de peterselie, voeg daaraan een el ketjap manis toe, een meergranen ei (wij konden hem ook niet vinden), de gehaktkruiden en het gehakt. Kneed het geheel en verdeel in vier stukken. Rol ze lekker rond.

Waarschijnlijk niet Dries zijn favoriet -maar nadat hij het heeft geprobeerd zeker wel- maken wij bij zijn ballen een lentestamppot. Daarvoor schillen wij de aardappels, snijden wij de spitskool, bosui, knoflook, pancetta en geitenkaas.

De aardappels hebben dezelfde kooktijd als de gehaktballen, zet daarom 2 pannen op het vuur. In de ene pan koken we de aardappels -zoals gebruikelijk- en in de andere pan bakken we de gehaktballen aan op middelhoog vuur. Hebben de gehaktballen een mooi bruin kleurtje aan de buitenkant? Zet dan het vuur lager en laat ze van binnen langzaam garen met de deksel op de pan, af en toe even omrollen. De aardappels koken in de tussentijd lekker door, beide garen in zo’n 20 minuten.

Zet nog twee pannen op het vuur. In de ene pan bak de pancetta aan. In de andere pan verwarm je de melk. Bakt de pancetta al lekker? Voeg de spitskool hieraan toe, schep deze continu door. Ondertussen kan je knoflook toevoegen aan het pannetje melk.

Dit is het punt waar het meestal hysterisch begint te worden. De spitskool bakt lekker, inmiddels hebben de aardappels 20 minuten gekookt en daarmee ook de gehaktballen 20 minuten gesudderd.

Giet de aardappels af, voeg hieraan de spitskool met de pancetta en de melk toe en stamp het geheel. Voeg daarna de geitenkaas en de bosui toe, roer nog even door en laat het alles ongeveer een minuutje bijkomen met de deksel erop.

De ballen van Dries zijn nu op zijn mooist -kijk er nog even naar- en serveer de stamppot zoals het hoort met een kuiltje in het midden voor de jus.

 

De wijntip van Robert Bouman van Wine2B

Lothian Chardonnay

Als we alleen al aan de wijn ruiken komen er zachte eikentonen naar voren in combinatie met nootmuskaat en delicate tonen van rijp rijk fruit. De Chardonnay heeft tijdens de fermentatie lie rijping gehad. Dit houdt in dat de wijn op de gistcellen heeft liggen rijpen waardoor er zachte tonen van Brioche, toast en boter naar voren komen. Na de rijping op de gistcellen heeft de wijn een jaar in Franse eikenhouten vaten liggen rijpen en daarna nog een jaar op de fles.

Bestel de wijn bij Wine2B. Klik hier!

 

Zoals Dries zou zeggen: fantastico!

Reactie plaatsen

Reacties

Albert de Weerd
10 maanden geleden

Hoi Dries wat een lekkere ballen precies zoals vroeger maar kan het ook met jus bv.in een zakje?
Met vriendelijke groet A.de Weerd (70 jaar)!

Jan de Jager
8 maanden geleden

Ze zijn heerlijk hoor, maar wat apart verpakte jus zou het feest compleet maken met jou ballen.