Thaise Groene Curry

I curry you with me

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 min


WAT heb je nodig?

Voor de pasta:
- 1 tl peperkorrels
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 stengel citroengras
- 6 tenen knoflook
- 1 rode ui
- Laos 3 cm
- Gemberwortel 3 cm
- 4 groene Thaise bird eye pepers
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- Zonnebloem olie

Extra: foodprocessor (of iets wat er voor door gaat)


Voor de curry:

- 125 ml kippenbouillon
- 300 ml kokosmelk
- 400 gram kippendijen
- 1 aubergine
- 100 gr Thaise aubergine (Egg plant)
- 100 gr kousenband (of sperziebonen)
- 1 Ansjovisfilet
- 100 gr mini maïs
- 5 citroenblaadjes
- 1 el kristalsuiker
- 2 el vissaus
- 1 limoen
- Paar takjes Thaise basilicum
- 3 groene Thaise bird eye pepers
- Rijst

 

HOE maak je het klaar?

We beginnen met verse currypasta. De peperkorrels, korianderzaad en komijnzaad mogen eerst in een klein pannetje op het vuur en rooster 1-2 minuten op middel vuur totdat het gaat geuren.

Vervolgens hakken de stengel citroengras fijn, net als de knoflook en een rode ui. Snijd de zijkanten van de Laos eraf -dit gooi je weg- en snijd de rest fijn. Daarna de gemberwortel op dezelfde wijze. Snijd de groene pepers fijn. Twee opties: mét of zonder zaad. De keuze is aan jou. Het verschil? Met zaad is het nog iets pittiger.

Stop alles in de foodprocessor samen met de komijnpoeder, kurkuma, beetje zout en de eerder geroosterde korrels. Beetje olie erbij en de machine mag het werk doen. Laat de machine net zo lang z'n best doen totdat je een fijne pasta hebt.

Nu gaan we beginnen aan de curry. Snijd de kippendijen in stukjes. Check altijd even of er nog harde stukjes in zitten en verwijder deze net als het overtollig vet, maar zeker niet al het vet.

Ondertussen kan je alvast een pan met water opzetten voor de rijst en een pan met 125 ml kippenbouillon. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de rijst. Let op: de rijst moet ook nog 15 minuten stomen.

Snijd de aubergine in stukjes, net als de maïs, de kousenband, de ansjovisfilet en 3 groene pepertjes. De groene pepertjes gebruiken we ter garnering.

Verwarm een braadpan en voeg wat olie toe in en bak de currypasta zo’n 2 minuten aan totdat hij gaat geuren. Voeg daarna de bouillon en kokosmelk toe samen met de ansjovis en citroenblaadjes. Laat de pasta zo'n 5 minuten pruttelen. Daarna de kipblokjes toevoegen, het vuur iets hoog zetten en 5 minuten zachtjes laten koken.

Als het goed is, kan de rijst inmiddels afgegoten worden. Laat deze nog even rusten met de deksel erop.

Voeg de aubergine, Thaise aubergine, kousenband, maïs, suiker, vissaus en limoensap toe en laat weer zo'n 5 minuten zachtjes koken. Bijna klaar? Wij laten de helft van de basilicumblaadjes nog een minuutje mee pruttelen.

De curry en de rijst serveren wij los van elkaar. Voeg tot slot nog de overige basilicum toe en de groene pepertjes ter garnering.

 

De wijntip van Robert Bouman van Wine2B

Von Othegraven Riesling Rineherbb

De wijn heeft mooie tonen van mineralen en tropisch fruit. Goed in te zetten bij pittige gerechten vanwege de zachte zuurgraad en het lage alcoholpercentage. Slechts 7%! Kruidigheid maakt de afdronk af.

Bestel de wijn bij Wine2B. Klik hier!

Thān h̄ı̂ xr̀xy!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.