Pasta Marrakech

Marocco meets Italy

Marrakech meets Napoli

This is not a poetry

 

Twee werelden die bij elkaar komen; vers gemaakte pasta uit Italië ontmoet de klassieke tomatensaus gemaakt op Marokkaanse wijze met merguez worstjes.

 

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: lang

 

WAT heb je nodig?
- 300 gram pastameel
- 3 eieren
- 1 á 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 200 gr wortels
- 3 tenen knoflook
- Handje verse koriander
- 500 gram tomaten
- 350 gr tomaten frito
- 1 flinke el ras el hanout
- 1 el kurkuma
- 1 el paprikapoeder
- ½ el komijnpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl chilivlokken (alleen als je het gerecht iets pittiger wil hebben zoals wij)
- Saffraan (paar draadjes)
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Merguezworstjes

 

Extra’s: deegroller en pastamachine (om zelf pasta te maken), rasp (voor de tomatensaus).

 

HOE maak je het klaar?

Eerst gaan we zelf de pasta maken, hiervoor wegen we 300 gram pastameel af in een kom. Maak een kuiltje in het midden van het meel en voeg hieraan 4 eieren toe. Kneed het mengsel tot één geheel. Voeg wat zout toe en kneed net zo lang totdat het deeg terugveert nadat je het indrukt. Wikkel de bol deeg daarna in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten op kamertempratuur. Dit klinkt heel makkelijk zoals het hier nu omschreven staat, maar het is erg arbeidsintensief. Wilde je nog naar de sportschool gaan? Niet nodig vandaag.

Nu gaan we de pastasaus maken. Snijd de bleekselderij fijn, zo fijn mogelijk. Snipper een ui fijn. En ook de wortel mag samen met de knoflook en de koriander fijn gesneden worden.

Pak nu de rasp, gebruik de grote. De tomaat halveer je (horizontaal), vervolgens haal je hem over de rasp tot op het velletje. Het velletje gooi je weg. Dit doe je met alle tomaten. Voeg aan de kom met tomaten nu de tomaten frito toe. Dan een flinke el ras el hanout, el kurkuma, el paprika poeder, halve el komijnpoeder, 1 tl gemberwortel, 1 tl chilivlokken, paar draadjes saffraan, el olijfolie en tot slot een snufje peper en zout. Roer het geheel tot een mooie saus.

Ondertussen is de tijd wel verstreken om verder te gaan met de bol pastadeeg. We instaleren de pastamachine en maken van de bol deeg kleinere stukken (stuk of 4) die we met de deegroller iets platter maken. Zet de pasta machine op de dikste stand en haal het deeg door de machine om er een lange dikke plak van te maken. Vouw de plak deeg een paar keer dubbel en haal deze weer door de pasta machine, maar nu één standje dunner. Herhaal dit 3 keer en zet de pasta machine steeds een standje lager. Mocht het deeg niet helemaal lekker meewerken; gebruik wat bloem! Met bloem bedoelen we de pastameel die we eerder gebruik hebben voor het maken van het pastadeeg. Ten slotte haal je de plak nu door de achterkant van de machine waardoor het spaghetti slierten worden. Bestrooi ze nog met wat bloem en leg ze apart. Herhaal bovenstaande nu ook met de andere stukken van de bol deeg.

Is het gelukt zonder gevloek en vloog de pastamachine niet door het huis? Chapeau! Tip: je kan natuurlijk ook kant-en-klare pasta gebruiken.

We zetten een pan water op het gas en brengen het aan de kook. Hier doen we straks pas de verse pasta in.

Pak een braadpan. Ontvel de merguezworstjes, dus het buitenste velletje; de darm, eraf halen. Bak deze even aan in de braadpan en wat olijfolie. Je kan het proberen te rullen net als gehakt.

Daarna voeg je de ui toe, gevolgd door de wortel en bleekselderij en tot slot de knoflook en de helft van de koriander. Bak een paar minuten en voeg vervolgens de saus toe. De saus nu even laten ‘lullen’ zo als oom Joop zeggen. Wij zeggen ‘pruttelen’.

Ondertussen kookt het water, hieraan kan nu de pasta toegevoegd worden. Verse pasta heeft een kooktijd van ongeveer 3 tot 5 minuten. Proef tijdens het koken of deze naar wens is. En zodra dit het geval is kan je hem afgieten.

Maak de borden op! Eerst een flinke schep pasta, met daarover een schep saus en een beetje koriander voor de garnering. Je kan het gerecht nog verder garneren met alles wat je in de koelkast tegenkomt; zo hebben wij er nog een bosuitje, schijfje tomaat en wat Parmezaan opgedaan.

De wijntip van Robert Bouman van WineB

La Bastide Saint Dominique Côtes Du Rhônes

Deze diep rood gekleurde wijn heeft een rijke neus met veel rood fruit in de vorm van zoete kersen en aardbeien. Aangevuld met, marsepein, en klassieke specerijen. De smaak is rond met veel fruit en mooie elegante tannines met in de afdronk chocolade tonen. Mooie lengte met een goede balans tussen rijpheid en frisse zuren en een zachte tannine structuur.

Bestel de wijn bij Wine2B. Klik hier!

 

Besaha!

Reactie plaatsen

Reacties

Amir
22 dagen geleden

Lekker hoor