Bavette Bali

Biefstuk Bali van Loetje… if you know, you know ;)

Maar dan anders; meer eigen, meer zelfgemaakt, meer smaak, met portobello’s en rijst.

 

Bereidingstijd: 45 min (ex marineren)

Aantal personen: 2

 

WAT heb je nodig?

- Bavette 350 gram
- 6 el vissaus
- 1 limoen
- 2 á 3 sjalotten
- 1 tl chilivlokken
- 1 rode chili peper
- 5 tenen knoflook
- 2 portobello’s
- Bladpeterselie (handje)
- Roomboter (ongezouten)
- Rijst
- 1 el komijnzaad
- 2 el maïzena
- Peper
- Zout
- Zonnebloem olie

 

HOE maak je het klaar?

Haal de bavette uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen. Meng, snijd, snipper onderstaande ingrediënten fijn in een kom. Dit wordt de marinade maar óók de jus.

- 6 el vissaus
- Limoensap van 1 limoen
- 2 á 3 sjalotten
- 3 tl chilivlokken
- 1 rode chilipeper
- 2 tenen knoflook

De bavette is inmiddels lekker op temperatuur gekomen. Bestrooi beide kanten met peper en zout en voeg vervolgens de de marinade hieraan toe met wat zonnebloemolie eroverheen. Deze mag nu even gaan rusten.

Snijd de portobello’s in plakken. Ik zeg bewust plakken en geen plakjes. Snijd 3 tenen knoflook fijn en een paar takjes peterselie (handje vol).

Laat de bavette nog ongeveer 30 minuten intrekken. Wij gaan even een wijntje drinken of twee en kijken niet op de klok.

Zet een pan water op het vuur en breng hem aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de rijst toe en je kook je hem zolang als op de verpakking staat.

Verhit een pan met zonnebloemolie -écht goed warm- en haal de bavette uit de marinade en bak hem. Let op! Gooi de marinade niet weg; hier gaan we nog jus van maken. Afhankelijk van de dikte van de bavette bakken wij deze en houden het volgende aan: is de bavette 3 cm dik? Dan 3 om 3 minuten bakken voor medium/rare. Eerst beide kanten anderhalve minuut of hoog vuur, daarna anderhalve minuut op middel vuur. Gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren; ideaal is 51 graden. Tijdens het bakken lekker de marinade/olie overheen gooien. Nadat de bavette aan beide kanten gebakken is, leg je deze apart en bedek je hem met aluminiumfolie zodat deze kan rusten.

Verhit een andere pan en bak hierin de portobello’s samen met 3 tenen knoflook en het handjevol peterselie. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. De pan waar de bavette net uitgekomen is kan in tact blijven, voeg hieraan wat boter toe en de rest van de marinade -daarom moest je hem bewaren- met 2 el’s maïzena. Bak even aan, maar niet lang. Ziet het er al uit als een mooie jus? Dan kan je vuur laag draaien.

Ondertussen kan de rijst afgegoten worden, laat deze nog zo'n 10 á 15 minuten stomen met de deksel erop.

Ready? Het begint allemaal een beetje hectisch te worden, zo ook bij ons.

Snijd de bavette in repen, voeg een el komijnzaad toe aan de rijst (meer of minder naar wens) en schep de portobello’s op het bord met daarnaast de rijst. Wij serveren de bavette in een aparte kom met de zojuist gemaakte jus, maar je kan deze ook direct op het bord opdienen.

De Wijntip van Robert Bouman van Wine2b

Finca Bacara Crazy Grapes

Deze wijn heeft een mooie dieppaarse kleur die typerend is voor zijn jeugd. In de neus herkennen we florale aroma’s met wat hints van vanille en balsamico, rijp donkerbruin en een aardse ondertoon. In de smaakt heeft de wijn een mooi vol en levendig mondgevoel. Het donkere fruit en kruidige tonen komen mooi naar voren. In de mollige afdronk proeven wij ook chocolade en iets rokerigs.

Bestel de wijn bij Wine2b. Klik hier!

 

Salamat makan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.