Hollands AGV'tje

Aardappels, groente en... vis!

Vandaag maken we een heerlijk gebakken tong klaar met aardappelpuree en doperwtjes én we maken het onszelf daarbij heel gemakkelijk.

Tip: doperwtjes met spek is een klassieker, maar niet iedereen is dol op spek en dat weten wij. Een goede vervanger van spek is pancetta.

 

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 25 min

 

WAT heb je nodig?
- 2 tongen (van de visboer, schoon gemaakt - mag met kuit)
- 500 gr aardappels (voorgeschild)
- 75 ml melk
- 125 gr roomboter
- 1 sjalotje
- 250 gr diepvriesdoperwten
- 80 gr pancetta
- Little gem (paar blaadjes)
- 1 Kippenbouillonblokje (voor 250 ml bouillon)
- Bloem
- Olijfolie
- Zout
- Peper

Nóg een tip: bij het maken van kippenbouillon gebruiken wij zoutloze bouillonblokjes. Je kan dan zelf later nog het gerecht zouten. We doen dit niet omdat we niet van zout houden, maar omdat er aan die originele blokjes zo’n chemische smaak zit.


HOE maak je het klaar?

Zet de pan met voorgeschilde aardappelen (want Barry kan niet schillen en Francis had er geen zin in) op het vuur en breng ze aan de kook. Voeg wat zout toe en kook ze in zo'n 15 á 20 minuten gaar.

Maak de kippenbouillon klaar; klein pannetje op het vuur met 250 ml water en voeg hieraan een deel van het kippenbouillonblokje toe. Snijd ondertussen het sjalotje fijn (in ringen of in stukjes – het maakt Francis niet heel veel uit; Barry wel). Snijd tevens de pancetta in stukjes. Smelt in een koekenpan ongeveer 25 gr boter en bak de pancetta, voeg na een paar minuten het sjalotje toe en bak deze even mee. Tenslotte de doperwtjes in dezelfde pan even meebakken. Vervolgens kan de pancetta met het uitje en de doperwtjes toegevoegd worden aan de kippenbouillon. Laat dit nog heel even pruttelen.

Bestrooi de tongen aan beide kanten met peper en zout. Daarna aan beide kanten met bloem. Verwarm ondertussen een koekenpan met 50 gr boter, wanneer de pan warm is en de boter gesmolten, bak de je tongen aan beide kanten 4 minuten totdat deze goudbruin zijn.

Naar schatting zijn de aardappels bijna klaar. Zet een klein pannetje op het vuur en verwarm de melk. Snijd de little gem in dikke reepjes, zeker niet te fijn. Giet de aardappels af en voeg de melk toe samen met 50 gr boter en de little gem. Stamp het geheel tot een fijne puree en voeg naar smaak peper en zout toe.

Giet de doperwten af en maak de borden op (net zo mooi als bij ons op de foto).

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.