Zwarte Paella (die niet zwart werd)

“Black is such a happy color darling”

- Morticia Addams

 

De normaal zo vrolijk gekleurde paella door de toevoeging van saffraan bestaat ook in een andere heel vrolijke kleur. Vandaag bereiden we met inktvisinkt de zwarte paella a.k.a. arroz negro.

 

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 

 

WAT heb je nodig?

- 5 tenen knoflook
- 1 tl tomatenpuree
- 4 el aioli
- 15 gram verse bladpeterselie
- 500 gram inktvis (of ringen of zeevruchten)
- 16 gram inktvisinkt
- 16 grote gamba’s
- 300 gram paellarijst
- 200 ml droge witte wijn
- 1 visbouillonblokje
- 1 Citroen
- 1 Groene paprika
- 250 gr tuinbonen (diepvries)
- 1 Spaanse groene peper
- Peper
- Zout
- Olijfolie

Extra: Paella pan (voor het krokante ‘socarrat’ laagje)

 

HOE maak je het klaar?

Bij ons komen de garnalen, inktvis en tuinbonen uit de vriezer. In de voorbereiding hebben deze ingrediënten daarom wat tijd nodig om te ontdooien.

Tip: de paella pan is een grote dunne pan, gebruik deze op middel vuur en probeer de warmte evenredig over de pan te verdelen. De Spanjaarden gebruiken een paellabrander, maar met een niet al te grote pan kan het ook gewoon thuis op het gasfornuis. Bij een grote pan raden we aan om 2 gaspitten te gebruiken. Een paella pan op inductie is technisch ook mogelijk, maar daar hebben we zelf geen ervaring mee.

Snijd eerst 2 knoflooktenen en 15 gram peterselie fijn. Meng dit in samen met 4 el olijfolie en een snufje zout in een bakje tot een kruidenmengsel en zet even opzij.

Maak vervolgens de inktvis schoon door de ‘kop’ en het ‘lichaam’ eruit te trekken. Vervolgens kan je deze ontvellen en de vleugels verwijderen. Haal het ‘puntje’ uit de inktvis; dit is het kraakbeen. Knijp tot slot in de inktvis en haal de overige resten er nog uit. Van het ‘lichaam’ kun je de pootjes, vanaf onder het oog ook gebruiken voor in het gerecht. Tot slot: spoel alles nog even om onder de kraan. Om het jezelf makkelijker te maken: koop gewoon inktvisringen.

De gamba’s spoelen we alleen even af en bakken we straks in zijn geheel. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de kop te verwijderen.

Snijd 3 tenen knoflook, de groene paprika en peper fijn en leg deze even opzij. Zet 250 ml water op en voeg hieraan het bouillonblokje toe samen met de inktvisinkt.

Tip: als je naar de speciaalzaak gaat en je vraagt om inktvisinkt, check de verpakking en wees er zeker van dat het ook echt inktvisinkt is. Anders krijgt je net als ons tóch geen zwarte paella.

Dan begint nu het echte werk! Verwarm de pan en voeg wat olijfolie toe, vervolgens het kruidenmengsel en de inktvis. Bak deze even kort aan totdat de ringen wat omkrullen en voeg daarna de knoflook, groene paprika en peper toe en bak deze mee.

Voeg als volgende stap de wijn toe, samen met de bouillon, en daarna de paellarijst. Laat het geheel inkoken. Mocht de bouillon niet in één keer in de pan passen, wacht dan even totdat het is ingekookt en voeg daarna de rest toe en laat het zo'n 20 minuten pruttelen. Mocht er vocht te kort zijn, voeg dan wat extra water toe.

Bak in de tussentijd in een aparte koekenpan de gamba’s, deze leg je als laatste op de paella. Tegelijk met de partjes citroen ter garnering. Nadat de paella 10 á 12 minuten heeft geprutteld, voeg je de tuinbonen toe. Controleer nog even of de rijst niet te droog is.

Zijn de 20 minuten om? Proef of de rijst al gaar is, zo ja... dan kunnen de gamba’s en citroen op de paella gelegd worden. Voeg als laatste nog wat drupjes aioli toe (mooi in contrast met de zwarte paella, mits hij zwarts is) en de pan kan op tafel!

Ten slotte: het is donderdag, dus bijna weekend! Dat betekent dat er een wijntje bij mag, zeker na de deceptie van de zwarte paella die niet zwart werd. Bij dit gerecht hebben wij gekozen voor de Verdejo Barrica Gran Marius, lekker in combinatie met zeevruchten en gamba’s. Hij bevat geuren van exotisch fruit en is hout gelagerd.

 

Buen Apetito!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.