Fast Food, Fast good! De McKroket

100% kalfsvlees!

Inspringen op de actualiteiten is niet ons sterkste punt. Zo was het afgelopen 9 oktober ‘nationale krokettendag’ én was er sprake van een ware 'rel'. Nog even geduld; hij komt in november. Dit maakt niet dat deze post overbodig is. Geloof ons... Deze knapperd is veel lekkerder dan het origineel!

WAT heb je nodig?
Voor 4 McKroketten
- 400 gr mager kalfsvlees
- 2 runderbouillonblokjes
- 200 gr roomboter
- 30 gr bloem
- 3 eieren
- 4 hamburgerbroodjes
- 2 el mayonaise
- 1 tl pittige Zaanse mosterd
- Paneermeel
- Zonnebloemolie (of een frituurpan)
- Zout
- Peper
- Water

Extra: temperatuurmeter wanneer je zelf gaat frituren.

HOE maak je het klaar?

Zet het vlees op in een pan met water en de runderbouillonblokjes en breng het aan de kook. Voeg naar eigen smaak wat peper en zout toe. Wij vonden nog wat fond in de kast en hebben dat er nog aan toegevoegd. Laat dit 3 uur zachtjes koken. Bewaar daarna de bouillon en het vlees los van elkaar.

Dan roux maken! We smelten de boter (insert: Barry’s vreselijke spreek). Voeg hierna de bloem toe en roer met een garde goed door. Laat dit een paar minuten sudderen totdat het goudgeel van kleur is. Giet vervolgens een halve liter bouillon toe en laat het al roerend een paar minuten doorkoken totdat de bloem gaar is.

Haal de pan van het vuur en voeg daarna 2 eidooiers toe samen met een tl mosterd en roer alles door elkaar. Je kan eventueel nog wat peper en zout toevoegen.

Snijd ondertussen de het vlees fijn -echt heel fijn- en voeg dit toe aan de roux. Bewaar het mengsel voor 24 uur in de koelkast.

24hrs later.....

Gril de hamburgerbroodjes zoals op de verpakking staat aangegeven.

Verdeel het paneermeel over twee bakjes en vul een derde bakje met een geklutst ei. Zet de bakjes op volgorde: paneer-ei-paneer. Het ragout-roux-mengsel van gister kan nu in 4 stukken verdeeld worden. Kneed het in de vorm van een plat rondje (jaja, de vorm van een McKroket) en paneer ze op volgorde van de bakjes: paneer-ei-paneer.

Frituren! Dit kan op twee manieren. Manier 1: de frituurpan (joh). Manier 2: zonnebloemolie in een pan op het vuur (of inductie). Wij hebben geen frituurpan en gaan daarom voor de pan met zonnebloemolie. Zorg ervoor dat er een laagje in staat van zo’n 4 cm en verwarm dit tot 180 graden (absoluut niet hoger dan 180!). Frituur hierin één voor één de kroketburgers zo’n 4 minuten. Daarna laten uitlekken op een keukenpapiertje.

In de tussentijd maken we de saus klaar en houden we de broodjes in de gaten in de oven. Meng voor de saus 2 el mayonaise met 1 tl mosterd. En nu komt het moeilijkste gedeelte: serveer als volgt: onderkant broodje, kroketburger, saus, bovenkant broodje. Dan komt nu écht het allermoeilijkste gedeelte: neem een hap.

Ba da ba ba
Ik hou ervan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.